I Powiatowy Konkurs Kół Gospodyń Wiejskich „Tradycja i nowoczesność” już za nami. Odbył się on 28 października 2022 r. A jego organizatorem była Starosta Olecki Marzanna Pojawa-Grajewska oraz Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych (ZSLiZ) w Olecku.
Do konkursu zgłosiło się 7 kół gospodyń wiejskich z naszego powiatu. Miały one za zadanie przygotować danie lub zupę z sezonowych warzyw i opowiedzieć o swojej działalności.
W składzie komisji konkursowej zasiedli:
- Urszula Nartowicz – p. o. Dyrektora ZSLiZ w Olecku,
- Michał Nitkiewicz – przedstawiciel oleckich przedsiębiorców z branży gastronomicznej,
- Edyta Truszczyńska – Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego nr 6 Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie,
- Magdalena Ronkiewicz – pracownik Oddziału Terenowego w Olecku Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej w Olsztynie,
- Krzysztof Łapiński – Koordynator do spraw wdrażania Lokalnej Strategii Rozwoju, Lokalna Grupa Działania „Lider w EGO”.
Komisja stanęła przed wielkim wyzwaniem. Brała ona pod uwagę prezentację dania, jego smak i pomysłowość podania. Wybór zwycięzcy wcale nie był taki łatwy. Każda potrawa była smaczna i niepowtarzalna. Koła gospodyń wiejskich włożyły mnóstwo pracy w ich wykonanie, a efekty cieszyły podniebienie.
Oto wyniki konkursu:
- I miejsce:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Rogowszczyźnie – gulasz Sołtysa,
- Koło Gospodyń Wiejskich „Róże z Niedźwieckich” – zupa karmuszka;
- II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Sedrankach – papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami;
- III miejsce:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Wieliczkach „Super Babki” – dynia po mazursku, sałatka z fasolą czerwoną i śliwką,
- Koło Gospodyń Wiejskich w Zatykach „Zatyczanki” – pierogi ziemniaczane z kapustą i grzybami, sałatka ziemniaczana;
- wyróżnienie:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Możnych „ZaMożne” – plińce z pomoćką i rozetki,
- Koło Gospodyń Wiejskich w Plewkach „Plewczanki” – zupa krem z dyni z chlebem ze słonecznika.
Koła gospodyń wiejskich otrzymały atrakcyjne nagrody. Ufundowali je:
- Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza,
- Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lider w EGO”,
- Starostwo Powiatowe w Olecku,
- Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku.
Uczestnicy konkursu wzięli udział także w warsztatach kulinarnych, które poprowadziła Starosta Olecki. Przygotowali oni wspólnie 2 różne sałatki z pieczonej dyni.
O artystyczną oprawę zadbały zespoły ludowe: Sedranianki i Wielczanie.
Dziękujemy kołom gospodyń wiejskich za wzięcie udziału w konkursie. Jesteśmy pod wrażeniem Waszych potraw, strojów, jak i przygotowanych pięknie stanowisk. Jesteśmy także zachwyceni Waszymi działaniami. Trzymamy kciuki za kolejne Wasze przedsięwzięcia i inicjatywy.
Dziękujemy komisji konkursowej za wyłonienie zwycięzców, a Sedraniankom i Wielczanom za wspaniałe występy i umilenie wspólnie spędzonego czasu.
Słowa podziękowania kierujemy także do wszystkich sponsorów. To dzięki Waszej hojności każde koło gospodyń wiejskich wróciło do domu z cenną nagrodą.
Dziękujemy Pani Jadwidze Wasilewskiej oraz Dyrekcji i kadrze Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku za zaangażowanie, przygotowanie i organizację konkursu. Wasza pomysłowość, wsparcie i praca pozwoliły stworzyć niepowtarzalną atmosferę w czasie konkursu.
Jeszcze raz wszystkim dziękujemy.